فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی پارس
پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حجت الله کریمی جشنی، محمدحسین نصر اصفهانی، حسین ایمانی، محمد مردانی، حسین بهاروند صفحه 1
    مقدمه
    لزوم کاربرد تکنولوژی های جدید در زمینه شبیه سازی و تولید حیوانات ترانس ژنیک به منظور افزایش تولید دام، تولید گونه های مقاوم به بیماری ها و توان شیردهی بالا و تولید پروتئین های خاص با مصارف دارویی در کشور ما، تلاش محققین را به انجام مطالعات بیشتر در این زمینه می طلبد. هدف از این تحقیق، تولید آزمایشگاهی جنین گاو و انجماد آن به منظور فراهم نمودن مقدمات جهت انجام تحقیقات بعدی است.
    مواد و روش ها
    پس از بلوغ و لقاح آزمایشگاهی تخمک، جنین ها در محیط SoF به مدت 8 روز در دمای 39 درجه سانتیگراد و 5% co2 در انکوباتور کشت داده شدند. سپس 200 عدد بلاستوسیست با کیفیت بالا مربوط به روزهای 7 و 8 انتخاب و با روش انجماد شیشه ای (40% اتیلن گلیکول، 18% فایکل، 3% مولارساکارز) منجمدشد. پس از ذوب، جنین ها به مدت 24 ساعت کشت داده شدند و میزان حیات آنها براساس جنین های متسع شده مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    75 % از تخمک ها لقاح یافته و وارد مرحله تقسیم شدند. 20% از تخمک های لقاح یافته تا مرحله بلاستوسیست پیش رفتند. 70% از بلاستوسیست های روز هفتم و 65 درصد از بلاستوسیست های روز هشتم پس از انجماد ذوب، مجددا متسع شدند. جهت بررسی نتایج از آزمون مجذور کای استفاده گردید. گرچه میزان درصد حیات بلاستوسیست ها در روز هفتم پس از انجماد در مقایسه با روز هشتم بیشتر بود ولی از نظر آماری تفاوت بین آنها معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    میزان درصد تخمک های لقاح یافته، میزان درصد بلاستوسیست های رشد یافته و میزان حیات بلاستوسیست ها پس از انجماد با یافته های محققین سایر کشورها هماهنگی دارد
    کلیدواژگان: بلاستوسیست، گاو، انجماد شیشه ای
  • محمدحسن دوامی، محمود رضا خزاعی، محمد رفیعی، محمد میلانی صفحه 8
    مقدمه و هدف
    یکی از علل بقای آلودگی های انگلی روده ای در جامعه، وجود آلودگی های بدون علامت در بخشی از افراد می باشد. از طرفی علی رغم گزارشات آزمایشگاه های تشخیصی، به علت استاندارد نبودن روش انجام آزمایش و عدم مطالعه دقیق اپیدمیولوژی، تصویر روشنی از وضعیت انتشار این انگل ها در منطقه جهرم وجود ندارد. هدف از انجام این تحقیق، دست یابی به میزان شیوع عفونت های انگلی روده ای در کودکان شهر جهرم می باشد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه توصیفی – مقطعی حاضر، کودکان سنین 15-7 سال شهر جهرم به روش خوشه ای- تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه های مدفوع تهیه شده از 410 دانش آموز به روش رسوبی فرمالین-اتر (Formalin –Ether Concentration) آزمایش گردیدند.
    یافته ها
    میزان آلودگی انگلی روده ای در دانش آموزان شهرجهرم 6/13درصد بوده که از این میزان 3/9درصد به انگل های بیماری زا با بیشترین میزان آلودگی به انگل ژیاردیا به میزان 1/8 درصد بودند. بررسی های آماری حکایت از بالاتر بودن میزان آلودگی های انگلی روده ای درکودکان با تحصیلات پائین تر مادر، درآمد کمتر خانواده و بعد بیشتر خانوار داشت. دانش آموزان با مادران کارمند از حداقل میزان آلودگی برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که با وجود پائین بودن میزان آلودگی های انگلی روده ای در دانش آموزان شهر جهرم، هنوز تعدادی از انگل های بیماری زا شیوع قابل توجهی در منطقه دارند که باید مورد بررسی دقیق تر و پیشگیری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عفونت های انگلی روده ای، کودکان، جهرم
  • محمدحسین دهقانی تفتی، صمد اطمینان راد صفحه 16
    مقدمه
    بیماری لیشمانیا طیف وسیعی از ناخوشی های مختلف جلدی تا مخاطی را در برمی گیرد عوامل این بیماری ها دارای گونه های مختلفی از جنس انگل لیشمانیا می باشند، که از طریق نیش پشه خاکی ماده و آلوده انتقال می یابند. در انسان بیماری به چهار فرم جلدی، مخاطی، احشائی و جلدی-مخاطی دیده می شوند وقوع سالیانه بیماری به 600000 مورد جدید توام با نشانه های بالینی می رسد و گزارشات رسمی نشان می دهند که شیوع جهانی بیماری بالغ بر 12 میلیون نفر بوده و جمعیت در معرض خطر قریب 350 میلیون نفر می باشد. هدف این مطالعه تعیین میزان آگاهی و عملکرد دانشجویان سال آخر پزشکی در خصوص این بیماری بود.
    مواد و روش تحقیق: این مطالعه توصیفی بوده و تعداد دانشجویان مورد مطالعه بالغ بر 230 نفر بود که اطلاعات ضروری از طریق مصاحبه چهره به چهره جمع آوری گردید و به کمک آزمون مناسب آماری کای- اسکوئر تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    این تحقیق نشان داد که 44% دانشجویان اطلاعاتی مناسب در مورد لیشمانیا داشتند. 27% آنان پشه خاکی را ناقل لیشمانیا می دانستند و 05/6% آنها معتقد بودند که پوشاندن زخم می تواند به پیشگیری از انتقال بیماری کمک نماید.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که درحال حاضر میزان آگاهی و عملکرد دانشجویان در خصوص بیماری لیشمانیا ناقص است و آنان نیازمند دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه از طریق دروس و حتی رسانه های جمعی می باشند.
    کلیدواژگان: لیشمانیوز، آگاهی، عملکرد، دانشجویان علوم پزشکی یزد
  • زهرا زارعیان، افروز کارگرفرد صفحه 29
  • مسعود اعتمادی فر، خاطره سپنج نیا صفحه 33
    مقدمه
    بیماری صرع یک بیماری مزمن است و شیوع آن در جامعه 3-5/0% می باشد. در زنان این بیماری ممکن است ناشی از تغییرات هورمون های جنسی طی سیکل ماهیانه باشد که به این نوع تشنج ها اصطلاحا صرع کاتامنیال می گویند. هرچند وجود صرع کاتامنیال در کل پذیرفته شده، شیوع آن به طور متوسط 15% می باشد که در شرایط بدون مصرف دارو متفاوت می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین فراوانی نسبی صرع کاتامنیال در خانم های مبتلا به صرع در سنین باروری می باشد که به همراه شناخت زمینه های مستعد کننده تشنج می تواند راهگشای پیشگیری و درمان بهتر این بیماری باشد.
    مواد و روش تحقیق: در این مطالعه که به صورت توصیفی در سال 1382 در اصفهان انجام شد 356 خانم مبتلا به صرع در سنین باروری مراجعه کننده به کلینیک های نورولوژی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، مورد بررسی قرار گرفتند تمام بیماران تحت درمان با داروهای ضدصرع بودند از بیماران خواسته شد که روز ابتدا و انتهای قاعدگی و وقوع تشنج ها را در هر سیکل و به مدت شش ماه متوالی ثبت نمایند. در این مطالعه مشخصات دموگرافیک بیماران، نوع تشنج، داروهای مصرفی و ارتباط تشنج ها با قاعدگی به دست آمد. این اطلاعات با نرم افزار spss بررسی شد.
    یافته ها
    در این بررسی از 356 بیمار مبتلا به صرع 26 نفر (3/7%) تشنج های کاتامنیال داشتند. میانگین سن بیماران مبتلا به صرع کاتامنیال 24/7±46/25 سال بود.77% از مبتلایان به صرع کاتامنیال در گروه سنی 40-21 سال قرار داشتند. 73% بیماران مبتلا به صرع کاتامنیال بیش از یک داروی ضد صرع دریافت می کردند.
    بحث: شیوع قابل توجه صرع کاتامنیال (3/7%) و وقوع قابل توجه آن در گروه سنی 40-21 سال می تواند نشان دهنده تاثیر تغییرات هورمونی در سیکل ماهیانه بر وقوع تشنج باشد. تعداد بیشتر داروهای مصرفی در بیماران با تشنج های کاتامنیال نشان دهنده کنترل سخت تر تشنج می باشد و نشان می دهد این بیماران در معرض خطر بیشتری در سیر بیماری خود بوده و نیازمند توجه بیشتر و مراقبت دقیق تر می باشند.
    کلیدواژگان: قاعدگی، صرع، کاتامنیال
  • صفحه 50
|